طلای سفید ایران نیازمند حمایت است، کارشناسان معتقدند با اتخاذ سیاستهای حمایتی تعرفهای میتوان ظرف سه سال آینده در تولید پنبه به خودکفایی رسید و این محصول استراتژیک را از وابستگی به واردات نجات داد.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «گلستان ما»، روزگاری نه چندان دور، استان گلستان به عنوان «سرزمین طلای سفید» شناخته میشد اما چند سالی است که این استان با چالشهای متعددی دست و پنجه نرم میکند و کشت این محصول استراتژیک در این استان شمالی به مخاطره افتاده است.
بررسیها نشان میدهد که علاوه بر مشکلاتی نظیر کمآبی و خشکسالی که استان را تحت تأثیر قرار داده، دو عامل اساسی در کاهش رغبت کشاورزان به کشت پنبه نقش دارند، نخست قیمت پایین خرید پنبه؛ کشاورزان به دلیل پایین بودن قیمت خرید پنبه، انگیزه کافی برای کشت این محصول را ندارند. در مقابل، کشت محصولاتی مانند گندم با خرید تضمینی و قیمت مناسب، جذابیت بیشتری برای آنها دارد.
دیگر آنکه عدم حمایت مالی کافی از پنبهکاران است، کشاورزان نیازمند بستههای حمایتی هستند تا بتوانند با اطمینان خاطر به کشت پنبه بپردازند.
حمایت از دلالان به جای پنبهکاران!
رئیس موسسه تحقیقات پنبه کشور در این خصوص در گفتگو با خبرنگار «گلستان ما» گفت: اگر بخواهیم دو استان گلستان و خوزستان را در این زمینه بررسی کنیم میبینیم که متاسفانه در خوزستان شاهد کشت شالی در چند هزار هکتار هستیم که مصرف آب بسیار بالایی دارد، در حالی که با مدیریت صحیح، میتوان از آب موجود به بهترین شکل برای کشت پنبه استفاده کرد.
قربانعلی روشنی با اشاره به لزوم حمایت از کشاورزان پنبهکار، اظهار کرد: بهترین راهکار این است که تعرفه واردات پنبه را صفر نکنیم و اجازه ندهیم به راحتی واردات انجام شود.
وی توضیح داد: همچنین نباید به واردکنندگان ارز ترجیحی اختصاص دهیم، این بستههای حمایتی باید در اختیار کشاورزان خودمان قرار بگیرد.
روشنی تأکید کرد: متاسفانه این حمایتها در اختیار دلالان و واردکنندگان قرار میگیرد و هیچ تاثیری بر قیمت پوشاک و فرآوردههای حاصل از پنبه ندارد.
یارانه به جای کشاورز به جیب واردکننده میرود
رئیس موسسه تحقیقات پنبه کشور با انتقاد از وضعیت فعلی حمایت از تولید پنبه داخلی، خواستار تغییر رویکرد دولت در این زمینه شد.
روشنی با اشاره به اینکه یارانههای دولتی به جای حمایت از کشاورزان، به واردکنندگان پنبه و نخ پنبهای پرداخت میشود، گفت: نسبت به سال گذشته اگر ۲۰ درصد افزایش قیمت در پوشاک داشتهایم، قیمت پنبه ممکن است هیچ تفاوتی نکرده باشد این یارانه که از بیتالمال پرداخت میشود، باید متوقف شود.
وی با تاکید بر لزوم جلوگیری از صفر شدن تعرفه واردات پنبه، افزود: اگر مشابه این اتفاق در بحث برخی از محصولات کشاورزی ما مثل پنبه بیفتد، متاسفانه در وضعیت بحرانی به جهت آب قرار خواهیم گرفت.
خودکفایی پنبه در ۳ سال شدنی است
رئیس موسسه تحقیقات پنبه کشور با بیان اینکه ایران ظرفیت خودکفایی در تولید پنبه را دارد، تصریح کرد: اگر مواردی که اشاره شد عملیاتی شود، در مدت سه سال آینده در محصول پنبه به خودکفایی خواهیم رسید و بسیاری از کشاورزان در استانهای مختلف به سمت این محصول استراتژیک، کارآفرین و اشتغالزا خواهند آمد.
ضرورت افزایش تعرفه واردات در فصل کشت و زرع
روشنی در ادامه راهکارهای پیشنهادی خود برای حمایت از تولید پنبه داخلی را تشریح کرد: با وضع قوانینی که تعرفه واردات را در فصل کشت و زرع افزایش دهد و صرف درآمدهای حاصل از آن در کمک به این محصول شود.
وی عدم پرداخت ارز ترجیحی به واردکنندگان را از دیگر راهکارهای موثر خواند و گفت: به هیچ کسی ارز برای واردات، ارز ترجیحی و ارز نیمایی که حداقل ۲۰ تا ۳۰ درصد قیمتش متفاوت از ارز آزاد است، پرداخت نشود.
رئیس موسسه تحقیقات پنبه کشور با اشاره به ظرفیتهای داخلی برای توسعه کشت پنبه، خاطرنشان کرد: ما دانش فنی را داریم، ارقام ما مناسب هستند، تکنولوژیهای مناسب را داریم و به راحتی میتوانیم در مدت سه سال شاهد شکوفایی پنبه و خودکفایی در این زمینه باشیم.
روشنی در پایان تاکید کرد: کشاورزان عزیز فهیمتر از همه اجزا هستند، خود کشاورز میداند که کشت برنج که الان داریم انجام میدهیم در چند هزار هکتار، چقدر خسارت به منابع آب وارد میکند، ولی چارهای ندارند، ما اگر اقتصاد اینها را تقویت کنیم، میتوانیم با وضع قوانین مناسب از تولید پنبه حمایت کنیم.
کشاورزان پنبهکار گلستان هم بارها از قیمت پایین محصول خود و کمبود حمایتهای دولتی گلایه کردهاند، این موضوع به عنوان یکی از چالشهای اصلی در تولید پنبه در این استان مطرح است و باعث نگرانی و کاهش انگیزه تولید در میان کشاورزان شده است.
همچنین، کمبود اعتبارات و تسهیلات مناسب برای سرمایهگذاری در بخش پنبه و مشکلات در دسترسی به نهادههای کشاورزی از دیگر دغدغههای این کشاورزان است.
یکی از کشاورزان گلستانی در خصوص وضعیت پنبه گفت: قبلاً خودم پنبه میکاشتم ولی به خاطر اینکه قیمت آن خیلی پایین بود دیگر به سراغ کشت آن نرفتم برای اینکه کسی از ما برای پنبه حمایت نمیکرد و پول کافی برای سرمایه گذاری نداریم، درآمدی برای خرید کود و سم هم نداریم و زمین و زحماتمان با کشت پنبه به باد میرفت.
کشاورز دیگری هم معتقد است، پنبه که دیگر تبدیل شده به پنبه آرزو! قیمتش پایینتر از قیمت یه دستمال کاغذی شده است، اگر حمایت از پنبهکاری نشود نباید خیلی امیدوار به تولید این محصول در استان باشیم.
با توجه به اهمیت پنبه در اقتصاد کشور و مزایای آن برای خاک و اشتغالزایی، لازم است مسئولان با نگاهی دقیق و کارشناسانه به این موضوع پرداخته و با اتخاذ تدابیر مناسب، زمینه را برای احیای کشت پنبه در استان گلستان فراهم کنند، افزایش رغبت مالی کشاورزان و ارائه بستههای حمایتی کارآمد، از جمله اقداماتی است که میتواند در این راستا موثر باشد.
خبرنگار: زهره رجبی
انتهای خبر/
© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب گلستان ما با ذکر منبع امکان پذیر است.
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری گلستان ما در وب سایت منتشر خواهد شد
پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد